maanantai 10. tammikuuta 2011

Tumman veden päällä

Sain siis joululahjaksi Peter Franzénin kirjan Tumman veden päällä. Luin sen kyllä jo reilu viikko sitten loppuun, mutta enpä ole ehtinyt siitä vielä postata.. Nyt vuorossa siis tällainen lyhyt "esittelypostaus" siitä.. :)
""Hukkasin kaikki isän ostamat Kelju K. Kojootit puroihin, joihin vanhan talven lumet sulivat."


Lapsen elämässä jokainen päivä sisältää jotain uutta ja ihmeellistä. Se voi olla leikki pikkusiskon ja naapurin poikien kanssa, se voi olla hassutteleva isoisä tai kilpaa työnnettävän potkukelkan alla narskuva lumi. Petelle se on myös edessä oleva ensimmäinen kouluvuosi.
Ja sitten on isä joka muuttuu. Keittiöstä alkaa öisin kuulua ääniä, riitaa ja itkua. Lähdetään yön selkään.
Lapsi luottaa vanhempiinsa, ihailee heitä, on täynnä toivoa ja uskoa tulevaan. Mitä tapahtuu kun tämä kuva hajoaa?


Peter Franzénin Tumman veden päällä on aseista riisuvan herkkä ja usein riemastuttava kasvukuvaus. Franzén tavoittaa lapsen tavan kokea maailma läikehtivinä yksityiskohtina. Hän kuljettaa tarinaa pienten huomioiden, esineiden, tuoksujen ja tunnelmien kautta kohti suurta draamaa, hetkeä jolloin lapsuuden idylli särkyy."

Tykkäsin tosta ihan hirmusen paljon! :) Olin positiivisesti yllättynyt kuinka hyvin Franzén osaa kirjottaa, ja just kuinka elävästi kuvaa maailmaa ja arkea pienen pojan näkökulmasta! Kirjaan kyllä uppoutuu täysin, pelkää ja iloitsee Peten mukana. :) Tykkäsin myös siitä kuinka siinä kirjan arjessa pilkahtelee ilo ja rakkaus, vaikka kuitenkin kirjassa on tietynlainen häälyvä tumma tunnelma, odottaa että kohta jotain pahaa (taas) tapahtuu.. Kirja on myöskin mun mielestä jollain tavalla hyvin suomalainen, jos siis haluat tunnelmoida (ja ehkä myöskin vähän nauraa ja kauhistella) suomalaisuutta niin tää on siinäkin mielessä hyvä.. ;D Ja (SEURAA PALJASTUS :)) koska pelkäsin koko ajan yhtä tapahtumaa (minkä olin siis lukenut jostain kirja-arvostelusta tms ja muistin pikkusen eritavalla :D) niin olin tosi ilonen ja helpottunut kun kirjassa olikin aika onnellinen loppu! :D Suosittelen kyllä lämpimästi, onhan se aika rankka, mutta myös ihana kirja! :) Pari pikku asiaa mua kyllä jäi häiritsemään (koska oon aika pilkunviilaaja :P) koska ne ei mun mielestä selvinny kirjan aikana niin olisin halunnu tietää mikä tarkotus niillä oli ja noin... :/ :D

Onko kukaan muu lukenu? Mielipiteitä? :) Tai ootteko aikessa lukea?

- Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä päivääni - jätä kommentti! :)